TOP JAUNIEŠU IDEJAS!

Viena no foršākajām lietām, ko varam darīt, īstenojot projektus, ir dot iespēju jauniešiem pašiem radīt idejas un tās īstenot! Jauniešiem tas sniedz pārliecību un ticību saviem spēkiem, pilnveido dzīves prasmes, tādas kā pašiniciatīva, laika plānošana, sadarbība komandā, atbildība un lomu sadalīšana, komunikācija, vajadzīgo lietu saraksts un izmaksas.

Sākām ar ideju ģenerēšanu četrās jomās: sports, kultūra un izklaide, izglītība un zinātne, darbnīcas. Jauniešu uzdevums bija sarakstīt katrā no jomām vismaz vienu līdz trīs idejas, kuras viņi gribētu realizēt.

Starp populārākajām sporta jomas aktivitātēm bija pastaigas, pārgājieni, orientēšanās, florbols un basketbols, zirgu izjādes. Vislielāko popularitāti ieguva volejbols un volejbola sacensības. Tālāk ideja attīstījās, to pielāgojot jauniešiem ar dažādu fizisko sagatavotību un kustību ierobežojumiem, līdz tapa projekta ideja “Dvieļu volejbols”!

Otra populārāka joma bija kultūra un izklaide. Sigulda un tās piedāvātās atpūtas iespējas: rodeļi, kino, Dusmu istabas, atpūtas parka “AB Avārijas brigāde” apmeklējums, boulinga spēlēšana, Līvu akvaparka izklaides, drifta halles apmeklējums, diskotēka. Kultūras jomā tika minēts baleta un teātra apmeklējums. Ņemot vērā visu jauniešu iespējas un finansējumu, kā projekta idejas tālāk tika virzīts teātris “Iepazīsti teātra mākslu” un diskotēka projekta noslēgumā “Episkā disenīte”.

Savukārt izglītības jomā dominēja karjeras izglītības aktivitātes: Latvijas Universitātes apmeklējums, Botāniskā dārza, Leļļu muzeja apmeklējums, matemātikas olimpiāde, Valmieras tehnikuma un uzņēmuma “Valmieras stikla šķiedra” apmeklējums. Kopā tika izlemts, ka vienā no pieredzes apmaiņas braucieniem dosimies uz Valmieru, karjeras izglītības nolūkos. Bet kā projekta ideja tika izvēlēts izlaušanās istabas apmeklējums.

Pie darbnīcām bija vismazāk lapiņu. Tur dominēja ēst gatavošanas darbnīcas, sveču liešanas un ziepju gatavošanas darbnīca.

Divas nākamās tikšanās reizes tika veltītas projekta veidlapas aizpildīšanai. Jaunieši plānoja komandas dalībnieku atbildības un jomas; pamatoja, kāpēc tieši viņu ideja ir jāīsteno, ko viņi uzlabos un panāks ar savas idejas realizēšanu; kas jādara un ir vajadzīgs projekta īstenošanai. Jauniešu ideju realizēšanā kā atbalsts tiek piesaistīts mentors, kurš palīdz jauniešiem veikt pasūtījumus, plānot nepieciešamos resursus.

Projektu darbnīcas noslēdz publicitātes darbnīcas, kā jau īstiem projektiem pienākas.

Projekta „Nāc atkal kopā, iesim roku rokā!” mērķis ir turpināt iepriekšējā projekta “Nāc kopā, roku rokā” sadarbību ar speciālo skolu izglītojamajiem, attīstot dzīves prasmes iepriekš jaunatnes jomā neiesaistītiem jauniešiem ar fiziskiem, garīgiem un mācību traucējumiem, integrējot viņus Aizkraukles novada jaunatnes  jomas aktivitātēs.

Projekts īstenots Izglītības un zinātnes ministrijas Jaunatnes politikas valsts programmas 2024.-2026. gadam valsts budžeta finansējuma ietvaros.

Ziņu sagatavoja:

Ieva Ūtēna

Projekta vadītāja

biedribasolis@inbox.lv

Leave a Comment

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *